Billig madLev billigt

Tips til at handle billigere

Posted On
Delt af MereSU

Det kan være en dyr fornøjelse at handle ind. Der kan pludseligt snige sig 1, 2 eller mange ting ned i din kurv, som du ikke får spist eller brugt, inden det er for sent. Mange køber ofte også dyrere udgaver og vil kunne finde det de køber, billigere et andet sted. Der er derfor en del tips og tricks, der er nødvendige at kende, for at kunne leve billigst muligt. Som enkelt person, der handler rigtigt og ordenligt, burde du kunne spise godt, samt handle dagligvarer for under 1000 kr. om måneden. Er i to, vil det med de rigtige metoder være muligt at handle og leve godt sundt og delvist økologisk, for under 1.800 kr. om måneden. Vi har herunder samlet vores bedste tips, for at du kan handle mere økonomisk, uden at gå på kompromis med det der er vigtigt for dig, om det er økologi, ekstra kød eller store mængder mad.

Undgå impulskøb: 

En ting der er meget dyrt for mange, men som alle også har gjort, er impulskøb. Impulskøb sker ved at supermarkedet frister dig, ved at stille grøntsagerne i starten af mad afdelingen og slikket til sidst. På den måde, får du handlet det sunde først og har derfor masser af god samvittighed, til når du senere kommer til den usunde del af indkøbsturen. Efter en lang og ofte trættende indkøbstur, ender du oppe i slik afdelingen, der frister med et hav af lækre sager. Du får en stigende trang til noget sødt og ender derfor ofte med at købe en lille snack eller to. Det er bl.a. disse impulskøb vi skal prøve at mindske. 

Handle ind til flere dage: 

Man kan mindske antallet af impulskøb eller helt undgå dem, ved forskellige metoder. En af dem er ved at handle ind til flere dage. Hvis du handler ind til flere dage, skal du ikke ud og handle ligeså meget og du bliver derfor fristet færre gange i løbet af en måned. Er du ude og handle fx 4 gange på en uge, kan du potentielt blive fristet til at købe 4 gange slik ved kassen. Handler du kun ind 1 gang på en uge, bliver du kun fristet 1 gang, og du undgår derfor de 3 ekstra gange, hvor du potentielt kunne være blevet fristet. 

Lav indkøbs liste og sortere varerne i afdelinger

En god idé når du skal handle ind er helt klart at lave en indkøbsliste. Herunder inkluderer det at lave madplan. Ved at lave en indkøbsliste og madplan kan du finde præcis, de varer du har brug for, til den mad du har planlagt. Det gør det også nemmere at undgå impulskøb, da du er fokuseret på at finde de varer der er på din liste. Men det er stadig muligt at blive fristet, især hvis du går forbi det samme flere gange. Man plejer at sige man skal se noget 7-8 gange før man køber det, og farer du rundt i et supermarked frem og tilbage, vil du hurtigt se de samme varer mange gange. Derfor skal du, når du laver indkøbsliste, inddele din indkøbsliste i sektioner. Samle alle grøntsagerne, alle frostvarerne, alle kølevarerne osv. Dette gør det fx nemt at vide at du ikke skal ud fra grøntsagsafdelingen, før de fem næste produkter på indkøbslisten, er i din kurv. Hvis gulerødder står øverst på din liste og broccoli nederst, glemmer du helt sikkert den ene af tingene, før du er gået videre. 

Hurtigt ind og hurtigt ud:

Ved at planægge dine indkøb og inddele dem i sektioner, vil du automatisk komme igennem dine indkøb hurtigere. Ved at have princippet ’’Hurtigt ind og hurtigt ud’’ undgår du de fleste impulskøb. Sæt evt. tid på dine indkøb og sørg for at nå dem inden der er gået for lang tid. På den måde, holder du dig mere til din indkøbsliste og undgår at de forkerte varer havner i din kurv. Prøv også at tænk på, at du har lavet en indkøbsliste, fordi det var de bedste varer til din uge og at du dengang ikke havde brug for mere, hvorfor har du det så lige nu, mens du står i supermarkedet?

GRATIS MADPLAN HVER MÅNEDFå vores Madplan direkte, i din mailboks hver måned

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få vores madplan hver måned, tilsendt direkte i din mail. Vi variere udvalget fra gang til gang, så du hele tiden får ny og spændende inspiration. 

Køb en billigere udgave: 

Skal du absolut have den dyre ketchup? Personligt kan jeg ikke selv smage forskel, og hælder derfor klart mest, til at købe den billige ketchup og spare de penge. Sådan har jeg det generelt med mange produkter og det har du også, du ved det måske bare ikke endnu. For ja, du forelsker dig måske i den første remoulade du nogensinde smager, men betyder det at det er den eneste gode, eller måske der er andre der er bedre? 

Det er klart at pris og kvalitet ofte hænger sammen, men mange ting smager næsten ligeså godt, selvom det er private label varer. Private label er de varer som supermarkederne selv har, fx har Kvickly og Coop private label mærket ’Xtra’. En undersøgelse der blev foretaget for nogle år siden, viste sågar at flere af supermarkedernes private label produkter, faktisk var de samme, som den dyrere udgave. Samme ingredienser, samme indpakning, samme smag, men forskellige designs. Fidussen er at kæderne laver en aftale om at sælge en producents produkt i alle deres butikker, hvis de til gengæld laver en private label udgave til dem. På den måde får producenten deres produkter på hylderne i mange store butikker og kæderne får et billigt alternativt, begge parter kan vinde. 

Selvfølgelig er der nogle produkter du ikke kan undvære og det er også helt fint, men prøv lige en anden og billigere udgave, før du sætter dig helt fast. Det kan være at du i fremtiden kan sparer mange penge. 

Find datovarer: 

De fleste supermarkeder rundt omkring i landet er begyndt at samle deres datovarer, altså alle de varer der snart udløber. Nogle steder kan du endda være heldig at finde to eller tre af disse steder, ofte en med tørrevarer og en med kølevarer, nogle steder er der sågar en frost afdeling.

Her kan være mange penge at spare. Datovarer er helt gode varer der sagtens kan spises og med den originale smag. Husk på at der også står ’mindst holdbar til’’ eller ’’Sidste salgsdato’’ på produkterne, hvilket kun er en vejledning for butikker til hvornår de ikke må sælge det mere. De fleste produkter kan sagtens holde et godt styk tid efter deres udløbsdato. 

Find ud af hvornår supermarkederne sætter prisen ned på varer der er ved at udløbe, for at kunne spare ekstra mange penge. Det kan fx være at et supermarked får leveret kød om fredagen og det udløber om onsdagen, så de sætter det ned tirsdag kl 13. De fleste supermarkeder har også enden en bake off afdeling eller en bager. Når det nærmer sig lukketid, bliver brødet og kagerne ofte sat ned og for det meste til 50% rabat. Der er derfor en del penge at spare her. 

Frys flere varer: 

I forbindelse med at finde datovarer, vil det være en super god idé at fryse dem. Finder du fx en pakke hakket oksekød til 15 kr, men ikke lige ved hvad du skal bruge den til, så frys den ned. Undgå at det gode tilbud løber fra dig, for de fleste madvarer kan sagtens holde meget længere tid, når det kommer på frost. Så hvis du finder en masse kød eller rugbrød (JA! Selv rugbrød holder godt på frost) så køb det endeligt. Køb gerne større mængder, så kan du altid planlæg din madplan ud fra det. 
Du kan læse mere om, hvilke varer du kan fryse ned, og hvor mange penge der er at spare ved storkøb, her.

Gå gerne længere:

De bedste tilbud er sjælendt lige ude foran din dør, derfor kan der være mange penge at spare, ved at være villig til at gå lidt længere for de billige indkøb. Det kan også indebære at gå i flere supermarkeder for at finde de gode tilbud fra de forskellige supermarkeder. Det kan være et mere tidskrævende projekt, men ved at planlægge dit indkøb til flere steder, kan du være sikker på at spare penge, hver gang du handler og ikke kun hvis du er heldig med fx at der er nogle gode datovarer sat ned. 

Planlæg dine indkøb: 

De fleste af de tidligere punkter i denne guide, kræver ofte en god planlægning. Ved at planlægge dine indkøb, undgår du fejl køb og kan få de billigste varer fra forskellige butikker. Der er flere måder du kan planlægge din indkøb på. 

Indkøbsliste: 

Du kan selvfølgelig lave en indkøbsliste, over de varer du skal have. Det kan være en indkøbsliste, ud fra en madplan du har lavet, hvilket klart er at anbefale. En madplan kan være god at lave ud fra tilbudsaviser, da de er spækket med billige varer og ugens gode tilbud. 

Et andet godt træk når du laver madplan, er at planlæg retter der bruger de samme ingredienser. Det er sjældent, at du skal bruge hele det broccoli, du har købt til din ret. Du vil derfor ofte opleve, at der er mad tilovers. I stedet for at lade det overskyende mad ligge i køleskabet eller skabet til det rådner, kan det bruges i en anden ret. Prøv derfor at få brugt de overskyende madrester i andre retter. Det kan være du kan bruge dit broccoli i en risotto den ene dag og i en salat den anden dag. 

Er du interesseret i at lærer mere, kan du læse vores guide til at finde de bedste og billigste caféer her:

Related Post