Billig madLev billigt

Få mest ud af madbudgettet

Posted On
Delt af MereSU

Som studerende ved du, at madbudgettet hurtigt kan blive svært at få til at slå til, hvis du da overhovedet har et budget. Mange tænker fra dag til dag, og det går i høj grad ud over økonomien. Hvis man hver dag køber ind til lige det, man har lyst til, bliver det noget dyrere, ligesom det gør, hvis man køber take-away pizza eller lignende.

Vi har derfor allieret os med Gastrofun redaktøren Per Asmussen, der kommed et par tips og tricks her:

Køb sjældnere ind

Én god måde at tilgå det med at spare penge på mad, er ved at planlægge faste dage for indkøb. Køber du kun ind til dig selv, burde det være let. Planlæg to ugedage til indkøb, hvor du sørger for at købe ind, så du har nok til den næste gang. 

Du skal altså sørge for, når du køber ind, at du har varer nok til at lave mad i de næste tre til fire dage. Tænk for eksempel over to egentlige måltider, som du kan lave to af aftener. Resten af aftenerne kan du så spise rester, ligesom du også kan til frokost. 

Visse varer er altid gode at have såsom pasta, ris, brød, kokosmælk, tomater og lignende, hvis altså du bruger det i din madlavning. Når du sætter regler for dig selv i forhold til antallet af indkøb, kan det have en god indflydelse på mængden af penge, du spenderer.

Lær de lette og billige retter

Ud over antallet af indkøbsture er det også vigtigt at kende de rigtige retter at lave. På den måde kan du nemlig få udgiften per indkøbstur ned. Med andre ord gælder det om at finde opskrifter på billig hjemmelavet mad – klik på linket, der har vi en masse inspiration på gastrofun.dk.

Der er også mange andre smarte måder at spare penge på i forhold til mad. I bund og grund handler det selvfølgelig om at få mest muligt ud af så billige varer som muligt. Derfor kan det være en fordel at lære at lave ting, som kan holde mere end et par dage. Selvfølgelig kan man fryse resterne ned, men der er også andre ting, man kan gøre – som at sylte råvarer og dermed gøre lidt kedeligere retter lækrere og mere spændende. Min egen favorit er syltede rødløg

Desuden gælder det om at være god til at få spist sine rester og at gøre resterne spændende igen. Det kan gøres ved at tilberede dem på en ny måde, tilføje nye krydderier og andre små tricks. Hvis man har en familie med børn, kan resterne let komme til at virke kedelige og uinteressante for børnene. I den situation kan det være en fordel at tilberede resterne anderledes, men også i særdeleshed at kalde det noget nyt. For eksempel kan resterne af en grøntsagsret genanvendes i en lækker vegetarlasagne, eller som fyld i tortillaer, hvis man tilføjer chili og nogle andre ingredienser.

Alt i alt får du mere ud af din SU, når du ser fremad. Det vil sige, at du ikke bare tænker på i dag, når du køber ind, men også regner med de næste dage indtil dit næste indkøb. Samtidig er det med at administrere sin madlavning, så du får brugt alle de ingredienser, du har. På den måde kommer dit madbudget til at være væsentligt mindre, og din SU kan række meget længere.

Få mere ud af dine råvarer

Du kan bruge den samme råvare, uanset om det er grøntsager eller kød til flere forskellige ting, eller tilbered den samme råvare på forskellige måder i samme måltid. Jeg har to eksempler her:

Kylling: Køb en hel kylling og tit er de på tilbud, så en hel kylling koster mindre end f.eks. 2 kyllingebryster uden skind. Så kan du skære brysterne fri (se en video på nettet hvis du er i tvivl) og tilberede dem med skindet på – kyllingeskind er verdensklasse i min verden. Skær lårene fra og brug dem i en anden ret. Vingerne kan du koge sammen med resten af skroget og evt. grøntsags-/rodfrugtsrester og wupti, så har du hjemmelavet suppe eller fond.

Jordskokker eller knoldselleriUagtet hvilken en af de to råvarer du køber, så tænk altid i at købe dem i sæson. Der er de billigere og smager bedre. Begge råvarer kan tilberedes forskelligt og nærmest blive til køderstatning i et måltid. Så ved at tilberede den samme råvare på f.eks. 3 forskellige måder, får du et næsten komplet måltid med en råvare. Jordskokken kan frituresteges (så den bliver til chips), syltes, steges eller laves til en puré, mos eller suppe. Knoldsellerien kan steges, saltbages, syltes eller laves til en puré eller mos.

Mulighederne er mange og der er ingen undskyld for ikke at kunne leve godt – selvom madbudgettet er lavt.

Velbekomme.

Related Post