Sådan får du luft i økonomien mens du studerer
Selvom danske studerende er langt bedre stillet end studerende i mange af de lande vi normalt sammenligner os med, så er det de færreste der ikke oplever at økonomien kan være stram. Udgifterne til bolig, transport, lærebøger og en smule fornøjelse kan hurtigt løbe løbsk, og hvis du kun har din SU at holde dig til, så skal der spares på pengene.
Selvom det er sparsomt med indtægterne, så kan det i de fleste tilfælde lade sig gøre, at få økonomien til at balancere. Det er enormt stressende at have en dårlig økonomi, og det gælder derfor om at skabe fuldt overblik over indtægter og udgifter.
Ofte kan det sagtens lade sig gøre at spare forskellige steder, også på steder hvor du måske ikke har tænkt, at der kan spares penge.
Her har du 6 tips til hvordan du får styr på økonomien, og måske endda skaber luft til at spare op til ferien eller til en ekstra bytur.
Start med at få overblik over forbruget
Har du 100% styr på, hvad du bruger dine penge på? Hvis dine penge stille og roligt forsvinder ud af hænderne på dig, uden at du ved hvad de bliver brugt på, så skal du starte med at få et overblik over dine udgifter.
Den letteste måde at skabe overblik over udgifterne er, at lave et budget i Excel eller et tilsvarende regneark. Det er meget vigtigt, at du husker at få alle udgifter ind i regnearket. Det gør du lettest ved at bruge dine kontoudtog fra banken, som giver et godt overblik over dit forbrug.
Når alle udgifter og indtægter er lagt ind i budgetarket, kan du let se om der er balance i økonomien, eller om der skal strammes op.
Selvom der umiddelbart ser ud til at være balance, så husk, at de penge du har mulighed for at spare, kan gå direkte ind på din opsparing til tøj, fornøjelser, ferier osv.
2 apps der hjælper med billige mad- og dagligvarer
Mad og dagligvarer kan du ikke undvære, men der findes flere muligheder for at spare penge på denne post. Her får du 2 apps, som let og hurtigt vil hjælpe med gode besparelser
Too Good To Go
Denne app samarbejder med bagere, tankstationer, supermarkeder, kiosker og restauranter der hver dag ved lukketid, sælger ud af den mad der ikke er blevet solgt i løbet af dagen. Du kan købe billig mad, og samtidig er du med til at bekæmpe madspild og dermed gavne miljøet.
Ved hjælp af din telefons GPS, finder app’en automatisk de butikker og restauranter der ligger i nærheden af dig. Du ved ikke på forhånd hvilken mad du får, men det giver en god mulighed for at prøve nye retter.
Mine Tilbud
App’en Mine Tilbud har samlet en lang række tilbudsaviser fra landets butikker. Her kan du pløje alle aviserne igennem og finde de gode tilbud. Du kan også oprette en liste med de varer du ønsker tilbud på, og så finder app’en automatisk de bedste priser.
Tjek dine abonnementer og faste udgifter
Find dit budgetark frem og tjek alle dine faste udgifter. Der kan være en del penge at spare, ved at skifte udbyder eller forhandler.
Nogle af de poster der er lettest at tjekke priser på er:
- Fitnessabonnement
- Mobilabonnement
- Forsikringer
- TV og streamingpakker
På ganske kort tid vil du kunne finde ud af, om der kan spares penge ved at skifte at abonnement.
Når du tjekker dit mobilabonnement, så husk også at kontrollere dit forbrug. Mange af os er tilbøjelige til at vælge et abonnement, vi slet ikke udnytter. Log ind på dit abonnement og se hvor meget tale og data du bruger hver måned, og vælg et abonnement, der svarer til forbruget. Hvis dit forbrug skulle ændre sig, kan du altid opgradere abonnementet igen.
Udnyt dine studierabatter
Der er mange steder du har mulighed for at få ekstra rabatter, mens du er studerende – Faktisk overraskende mange steder.
Der findes flere forskellige portaler på nettet, med oversigter over webshops og butikker der tilbyder studierabatter.
Her kan du finde rabatter på ting som hotelophold, elektronik, caféer, tøj, fastfood og meget mere.
Rabatterne er lette at finde, så det vil være fjollet ikke at udnytte denne mulighed.
Der er flere butikker, fitnesscentre og lignende der tilbyder rabatter, selvom de ikke er så gode til at reklamere med det. Husk at spørge hver gang handler, eller tegner et nyt abonnement.
Undgå dyre lån
De fleste ved det godt, men alligevel er der stadig mange der falder for fristelsen, og optager dyre lån til forbrug.
Det er nemlig superfedt at købe en ny iPhone eller en lækker gaming computer med to store skærme – du skal bare undgå de dyre lån.
Det er de færreste af os, der går gennem livet uden at låne penge til forbrug. Du skal blot huske at undersøge markedet, og låne pengene der hvor det er billigst.
Et godt råd er altid at starte i dit pengeinstitut. Hvis de ikke vil låne dig pengene, så er det sikkert fordi din økonomi ikke kan bære udgiften.
Skru ned for impulskøbene
Et af de helt oplagte steder som vi alle kan spare penge på, er impulskøb. Prøv at kigge kontoudtoget fra dit betalingskort igennem, og tæl sammen hvor mange penge du bruger på ting der ikke er planlagt.
Store syndere er ofte fastfood, tøj og cafébesøg. Der skal naturligvis være plads til at købe nogle af disse ting en gang imellem, men du bliver sikkert overrasket over beløbet, hvis du tæller sammen for et par måneder.
Det er ikke altid muligt at planlægge f.eks. et cafébesøg, men ved at skrue lidt ned for nogle af impulskøbene, bliver der snart råd til nogle af de andre ting du ønsker dig.
Overblikket er det vigtigste
Det var 6 tips, du kan bruge til at skabe luft i et stramt SU budget. Den største forudsætning for, at din økonomi ikke løber løbsk er, at du har overblik over udgifterne – Så start altid med budgetarket.