Studie tips

Undgå grammatiskefejl og skriv sikkert

Posted On
Delt af MereSU

Er du studerende eller skal til at starte på studiet lige om lidt, så bør du forberede dig på, hvordan du skriver bedst muligt. Du kommer til at tage stakkevis af noter til forelæsningerne, og så skal du selvfølgelig skrive masser af opgaver. Hvis du er nervøs for skrivearbejdet, så læs videre og få lidt tips og tricks til, hvordan du klarer opgaverne med sikkerhed.   

Det kan være nervepirrende at starte på et nyt studie. Du spekulerer måske allerede nu i, hvordan du får mest ud af undervisningen, så du ved, at du har valgt det rigtige studie. Allerede nu kan du forberede dig på at blive en bedre skribent. Det gælder både, når du skal tage noter i timen, og til når du skal skrive opgaver. Bliver du bedre til at skrive, så stiger din karakter helt automatisk, og du får langt mere ud af uddannelsen, end du havde drømt om. 

Bedre noter til forelæsningerne

Når du sidder til undervisningen og skal have de bedste noter, så er der flere måder du kan gå til værks på. Selvom computere er praktiske at have med, så er der stadig enkelte, som foretrækker at skrive i hånden. Når det går stærkt, og der er mange informationer, man skal have ned, så kan skriften dog være svær at tyde, når man tager noterne frem bagefter. Her er en computer med et godt skriveprogram altid en god løsning. 

Hvis du vil være rigtig grundig, kan du tage en diktafon med til forelæsning. Så er du garanteret at få alle små nuancer og detaljer med, og er du i tvivl om noget, kan du altid lige spole tilbage og høre det hele en gang til. Hvis du vil have det hele med, kan du altid sende det til transskribering, eller gøre det selv, så får du mest muligt ud af din undervisning. 

Hvis du benytter en computer til at skrive på, så anbefales det, at man slukker for internettet. Selvom en forelæsning kan være lang og måske lidt kedelig til tider, så er din koncentration vigtig, hvis du gerne vil have det optimale ud af studiet. Sluk for internettet, og vær fuldt til stedet i dine omgivelser.

Bliv en mester til korrektur og komma

Studser du også over tekster med stave- og kommafejl? Det kan skære i hjertet, særligt hvis det står i en tekst, der er udgivet som bog eller artikel. Fejl i officielle tekster kan være svære at give slip på, og nogle tekster trænger bare til en kærlig omgang korrekturlæsning. Det samme gælder for dine opgaver. 

Alle mennesker laver fejl, mens de skriver. Hvis man først følger sin tankestrøm, så spytter man bare den ene guldkorn ud efter det andet. Så kan korrekturen komme til sidst. Hvis du ønsker at minimere korrekturlæsningen, kan du optimere din skriveproces ved at sætte komma, mens du skriver og lade den automatiske stavekontrol klare det værste. 

Selvom vi på dansk frit kan benytte os af to kommasystemer, vælger vi for enkelthedens skyld at give dig nogle gode råd om, hvor du sætter startkomma. Det er de samme regler, som vi lærte i folkeskolen, hvor vi sætter kryds og bolle. Her får du også nogle universelle regler, der altid gælder, så du aldrig længere behøver være i tvivl om, hvor kommaet skal stå.

  1. Sæt altid komma før ”men” 

Uanset hvad du skriver, og hvor dårlig du sætter dine kommaer, er der en regel, der altid gælder: Du skal sætte komma før ”men”. Uanset hvordan du sætter kryds og bolle, kan du være stensikker på, at der skal være et komma foran ”men” i dine tekster.

  • Et komma mellem hovedsætninger 

Vi har talt om kryds og bolle, og du kender reglerne. Har du et udsagnsled og grundled på hver sin side af et bindeled, så skal du sætte et komma imellem dem. Det betyder, at hvis du kan sætte kryds og bolle flere gange i en lang sætning, så skal du sætte et komma for at dele hovedsætningerne op. Hovedsætninger er ofte adskilt af et ”og”, så hold øje med dem og se, om ikke du kan sætte kryds og bolle på hver side.

  • Sæt komma, hvor ”der” og ”som” frit kan byttes ud 

Du har måske hørt om den her. Kan du bytte et ”der” ud med et ”som”, så kan du sætte komma imellem dem. Skriv det gerne bag øret. Det er et komma, der er stensikkert. Det er ikke altid, de kan byttes ud, men når de kan, så sæt dit komma med det samme. 

  • Sæt komma foran hv-ord 

Hvem, hvad, hvor? Du skal sætte komma foran hv-ord. Så enkelt er det bare. Det gælder også hvor, hvilke, hvorledes, hvordan og hvis. Det gælder ikke i alle tilfælde, men det afhænger mere af, hvordan du bruger sproget. Hvis du følger en nogenlunde normal sprogbrug, så kan du være sikker på, at hv-ord behøver et komma foran sig. Og hellere være på den sikre side. 

Disse lette huskeregler giver dig mulighed for at sætte kommaerne, mens du skriver. Så slipper du for at nærlæse det ned til mindste detalje, og du sparer en masse tid på korrektur. Kommaer behøver ikke være svære, og sætter du 9 ud af 10 kommaer rigtigt, så er du godt på vej. Der er mange flere regler, du kan læse om, men holder du dig til dem her, så er dækker du over de værste kommafejl. 

Hører du til flere tallet, og synes også, at det kan være indviklet og tidskrævende? Så frygt ej. Vi har her os meresu.dk vores helt eget kommaværktøj, som kan hjælpe dig på rette vej.

Related Post