Studie tips

7 tips til at læse effektivt på hjemmekontoret

Posted On
Delt af MereSU

Teknologien har gjort det muligt for os at læse og passe vores studier hjemmefra. Nogle bruger hjemmekontoret som fast studieplads, mens andre kun benytter muligheden i kortere perioder ad gangen. Der er både fordele og ulemper ved at arbejde og studere i hjemmet, og bl.a. fraværet af studiekammerater nævner mange som den største ulempe.

For nogle er det lykken at læse alene, mens andre kun benytter muligheden, når det er absolut nødvendigt. Ved hjælp af nogle få konkrete tips, kan du dog let gøre perioden med hjemmearbejde til en succes.

Inden du planlægger din første læsedag derhjemme, så husk at få styr på teknikken på hjemmekontoret. Der er ikke noget der kan være mere frustrerende og ødelæggende for arbejdsdagen, end teknik der driller. 

Husk de daglige rutiner

Der er stor forskel på at møde til faste tider i skolen, og på at arbejde hjemmefra. Hvis du har problemer med at motivere dig selv til at få studierne fra hånden, så mind dig selv om, hvordan dine daglige rutiner normalt ser ud:

 • Hvad er den sædvanlige skole- / studietid?
 • Hvor ofte rejser du dig fra pladsen?
 • Hvornår holder du pauser?
 • Hvad skal du nå i løbet af dagen?

De fleste af os har behov for en struktureret arbejdsdag, og når du arbejder hjemme, er du selv ansvarlig for at skabe denne struktur.

7 tips der hjælper dig til at læse mere effektivt derhjemme

Her får du 7 tips der kan hjælpe dig med at få en god og struktureret dagligdag, hvor du får overholdt dine deadlines.

 • Planlæg din dag på forhånd
 • Overhold så vidt muligt studietiderne
 • Udnyt fleksibiliteten
 • Rejs dig jævnligt
 • Hold de pauser der kræves
 • Få bevægelse og motion
 • Husk det sociale fællesskab

Planlæg dagen på forhånd

En bekymring som mange har, er om de har disciplin og rygrad til at administrere en periode med hjemmestudier. Betænkeligheden er helt reel, så sørg for at planlægge din dag så godt som muligt, så du har et mål med det arbejde der skal nås.

Risikoen for at falde for overspringshandlinger er meget større, når du arbejder hjemme. Sluk derfor for alle forstyrrende elementer som den private mail, Facebook osv. og brug kun pauserne til at tjekke dem.

Sørg for at afstemme forventningerne med din lærer, studiegruppe og lignende, så alle er enige om, hvad der skal nås på en dag, eller indenfor en given periode. Hvis du studerer helt på egen hånd, så lav din egen planlægning, og indlæg delmål i perioden.

Overhold studietiderne

En stor fordel ved at læse hjemme er, fordelen ved at kunne planlægge dagen som du vil. Mange benytter lejligheden til at sove længe, og i stedet arbejde aftenen eller natten igennem. 

Hvis du har problemer med at nå de ting du skal, så planlæg din studietid bedre. Om du læser mellem kl. 8 – 16 eller måske fra kl. 12 – 20 er helt op til dig selv. Når tiden er sat af i kalenderen, er den meget lettere at overholde.

Udnyt den fleksibilitet som hjemmearbejde giver

Husk at udnytte den fleksibilitet der er ved at arbejde hjemme. Hvis det passer ind i din plan, så tag f.eks. en længe pause og gå en tur i løbet af dagen. Du kan også sagtens bruge tid på at ordne vasketøj eller købe ind, hvis blot du arbejder et par timer på et andet tidspunkt.

Mulighederne er mange, og det er helt op til dig selv at planlægge og administrere timerne.

Rejs dig jævnligt

Undgå at sidde stille for længe ad gangen. Du bør rejse dig op et par gange i timen og gå lidt rundt, så kroppen ikke falder helt i søvn. En oplagt mulighed er at arbejde efter Pomodoro teknikken

Pomodoro teknikken hjælper dig til at arbejde effektivt i en periode på 25 minutter, hvorefter du tager 5 minutters pause – denne cyklus kaldes en Pomodoro. Efter 4 Pomodoro, altså 2 timer, holder du en længere pause på en halv times tid, hvorefter du er klar til 4 nye omgange.

På den måde tvinger du dig selv til at rejse dig med jævne mellemrum.

Husk pauserne

Uanset om du bruger Pomodoro teknikken eller ej, så er pauserne vigtige. Det er i pauserne, du får koblet hjernen fra og tænkt på andet end studierne. 

Ved at tvinge dig selv til en pause, f.eks. efter 25 minutter som i Pomodoro teknikken, er det lettere at fokusere på arbejdet, og du vil opdage, at du ofte ser med helt andre øjne på en problemstilling, når du kommer tilbage efter pausen – også selvom du kun er væk i 5 minutter. 

Byg motion og bevægelse ind i arbejdsdagen

De lange pauser kan bruges til andet end tøjvask og indkøb. F.eks. kan du bruge de små pauser til at få lidt bevægelse og motion ind i arbejdsdagen.

Der skal ikke så meget til, men en lille løbetur på 20 – 25 minutter eller et par simple øvelser, kan løsne kroppen op, og gøre den klar til resten af arbejdsdagen.

Hvis du vil undgå at gå direkte fra sengen og ind til skrivebordet, så tag en kort spadseretur inden du starter på dagens arbejde. Frisk luft og lidt fart i stængerne får kroppen til at vågne op, og gør dig klar til dagens opgaver.

Brug dine venner og studiekammerater

Dine venner og studiekammerater er i samme båd som dig, så husk at bevare det sociale fællesskab I har opbygget på skolen.

Den daglige sparring kan være svær at opnå, når I sidder spredt, og derfor at det vigtigt at du bruger dine kammerater, når du har behov for det.

Det kan også være, at du bare får lyst til at sende en lille besked eller et billede fra dit hjemmekontor. Alle vil blive glad for at få en lille hilsen af og til, også selvom den måske ikke er studierelateret.

Er du klar til den perfekte studiedag på hjemmekontoret?

Hvis du følger disse simple råd, så vil du have langt lettere ved at strukturere din hverdag, og få nogle effektive dag på hjemmekontoret.

Et godt planlagt forløb giver ro i maven, og du kan sagtens få tid til alt det sjove samtidig. 

Related Post