Hvordan skriver jeg en god motiverede ansøgning?
Skal du snart søge ind, på drømme studiet og har du tænkt dig at tage det mere sikre valg og søge ind på kvote 2? Så skal du højest sandsynlig skrive en motiverede ansøgning, men hvad er en god motiverede ansøgning, som du med god samvittighed kan sende med din kvote 2 ansøgning? Vi vil herunder guide dig til at få skrevet en god motiverede ansøgning og komme med eksempler på en god motiverede ansøgning. Har du ingen idé om, hvad en motiverede ansøgning skal indeholde, vil vi her guide dig bedst muligt igennem det, så du til sidst vil have selvtilliden og modet på at få skrevet din egen ansøgning.
BEMÆRK dog at ikke alle kvote 2 ansøgninger kræver en motiverede ansøgning. Du skal kun lave den, til de uddannelser der direkte skriver at det er et krav, eller at det vil være en fordel at sende en med. STÅR DER IKKE NOGET OM EN UOPFORDRET ANSØGNING SKAL DU IKKE LAVE EN. Så tænker du, ’skal jeg lave en uopfordret ansøgning til journalistuddannelsen?’ Så er svaret NEJ.
Din ansøgning skal som udgangspunkt være én side, medmindre andet er angivet.
Begrundelse:
Enhver motiverede ansøgning skal indeholde, en begrundelse for hvorfor du gerne vil optages på uddannelsen. Du skal fortælle om baggrunden for det, dine erfaringer indenfor faget og hvis du evt. har kvalifikationer indenfor faget. Sæt dig derfor ned og brainstorm alle de grunde, der er for at du gerne vil optages på studiet og alt din erfaring indenfor faget, selv de mindste ting. Det kan være du har arbejdet i et supermarked og søger ind på kommunikationsuddannelsen. Her kan du bruge, at du har haft kundekontakt og kommunikerede med kunderne, hvilket er relevant for din uddannelse.
Lær din uddannelse og uddannelsessted at kende:
Sæt dig ind i din uddannelse og dit uddannelsessted. Uddannelsessteder elsker ansøgninger der er målrettet og skrevet direkte til dem. Derfor skal du først og fremmest undersøge hvad dit uddannelsessted ligger vægt på, i en motiverede ansøgning. Undersøg deres hjemmeside her står der ofte en masse information om, hvem de er, hvad de laver, hvem deres lærer er og hvad de kan tilbyde. Alle disse informationer kan du bruge til at skrive en mere målrettede ansøgning. Du kan også læse studieretningen for din uddannelse, eller finde dem på de sociale medier. På de sociale medier kan du se hvad de deler, evt. de deler artikler fra nyhedsmedier, disse artikler er relevante at læse, og kan evt. bruges i din ansøgning.
Undgå standardansøgninger og CV
Du skal få alt i verdenen ikke kopiere en andens ansøgning. Hvis ikke et system tjekker for plagiat og du bliver fanget på den måde, så skal dem der læser den, nok fange dig i det. De læser mange motiverede ansøgninger hvert år og har højest sandsynlig gjort det i mange år.
Derudover er det vigtigt at vide at du ikke skal stille det op eller skrive det som et CV. Din ansøgning er ikke et CV, der skal fortælle om hvor god du er og hvad du kan, hele vejen igennem. Det skal kun være en lille kort del af det.
Undgå basale fejl:
Det er vigtigt at du er meget fokuseret på at undgå stavefejl og andre dumme begynder fejl, som kan få din ansøgning til at virke uprofessionel og useriøs. Du skal undgå de formelle fejl, hvilket du bedst gøre ved at læse din ansøgning igennem et par gange. Derudover skal du også have din familie eller venner til at læse den igennem, da man ofte selv kan stirre sig blindt på fejl, når man selv har skrevet det.
Det er en proces:
Det er en længere proces at skrive en rigtig god motiverede ansøgning, du skal derfor respektere den længere proces og gå i gang i god tid. Vil du have din ansøgning til at være en, som dit uddannelsessted husker, er det vigtigt at du ikke bare går i gang dagen inden du sender den afsted.
Brug disse formuleringer:
Der er en del formuleringer du kan bruge, som vil give indblik i hvad du har lært og som kan være en god start på din ansøgning. Brug en formuleringer som: ’’Jeg lærte, at….’’ Eller ’’Jeg mener, at jeg kan bruge mine erfaringer fra/til….’’ Til at beskrive hvad du har af erfaringer (Selv de aller mindste erfaringer). Brug også ’’Det er relevant for mig, fordi….’’ Til at beskrive hvad der er relevant for dig.