Før studiet

Hvordan søger jeg SU?

Posted On
Delt af MereSU

Hvornår kan jeg søge SU? 

Du har ret til SU fra det første hele kvartal efter du er fyldt 18 år. Det vil sige, at er du født i februar måned, skal du vente til april med at få SU. 

Derudover kræver det selvfølgelig at du er studieaktiv og at dit studie opfylder de betingelser der er til at det er et SU berettigede studie. Derudover må du ikke tjene for meget ved siden af dit studie. 

SU ’start’ månederne er som følger: januar, april, juli og oktober. 

Du kan tidligst søge SU en måned før at du er berettigede til at få det. Er du født i februar og derfor først kan få det 1. april, skal du vente til 1. marts, med at søge om SU. 

Det er vigtigt at du får søgt SU så snart du kan. Glemmer du at søge om SU fra første måned du er berettigede til det, har du ikke mulighed for at få pengene med tilbagevirkende kraft. 

Der er to forskellige former for SU, hjemmeboende og udeboende SU. 

Hvad er SU-Klip?

SU foregår som et klippekort. Du har som udgangspunkt 70 klip i dit SU-klippekort. Under særlige omstændigheder vil du kunne få flere klip. Med ét klip er du berettigede til en måneds SU. Det vil sige du i alt er berettigede til 70 måneder SU, hvilket svarer til lidt under 6 års studie. Reglerne er indført for bl.a. at undgå evighedsstuderende, der skifter mellem en masse studier uden at færdiggøre dem. 

Hjemmeboende SU: 

Bor du hjemme ved dine forældre eller en værge, er du berettigede til hjemmeboende SU. Den hjemmeboende sats er ikke høj, da det forudsættes at du får dækket de fleste udgifter til bolig, aconto og mad. Satsen for hjemmeboende SU afhænger af dine forældres indkomst og andre faktorer. Du kan altid finde de aktuelle satser ved at følge linket her:

Udeboende SU: 

Når du går, på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse og er udeboende, er det din alder der afgør din SU-sats. Er du 18 eller 19 år, kræver det en særlig godkendelse, for at kunne få SU, også selvom du er udeboende. Er du 18 eller 19 år, kan du læse mere om du kan få SU her: 

Er du 20 år eller ældre, udeboende og studerende på en SU berettigede uddannelse vil du kunne få en fast udeboende sats. Satsen er i 2020 på 6.243 kr. om måneden før skat. Du skal altså regne med at skulle betale skat af en mindre del af din SU. Har du arbejde ved siden af dit studie, kan du kun bruge dit frikort, på en af dine indtægter. Her er det at fortrække at bruge dit frikort på SU’en, da et fritidsjob, ofte variere i indtægter. Så ved at bruge dit frikort på SU’en, er du sikker på at få udbetalt det samme beløb, til at dække dine udgifter til bolig, øvrige fast samt mad. 

Hvor søger jeg SU: 

For at søge SU skal du bruge nem-id. Gå ind på Su.dk og tryk på ’Log på MinSU’. Herefter logger du ind med NemID. I menulinjen finder du punktet ’Søg SU’, trykker du der får du en undermenu, hvor du igen skal trykke ’Søg SU’. Herefter kommer der en række spørgsmål du skal besvare, som fx ’’vælg uddannelse du vil søge SU til.’’ Følg punkterne til du til sidst trykker søg SU. 

SU-lån:

Du kan søge et SU-lån når du er på SU. Rækker din SU og et evt. fritidsjob, du har udover dit studie, ikke til at dække dine omkostninger og evt. fornøjelser, så har du muligheden for at tage et SU-lån, i den periode hvor du får SU. 

Jeg er ikke studerende mere eller jeg har skiftet studie:

Er du ikke studerende mere, skal du afmelde din SU. Du skal selv aktivt gå ind og framelde din SU, for ikke at modtage den igen. Glemmer du dette og stadig får udbetalt din SU, vil der komme et efterkrav og du skal betale den SU du har fået for meget, tilbage. Stopper du d. 1 september, skal du betale den SU tilbage du fik udbetalt i slutningen af august, da SU er forudbetalt og du får penge for den næste måned. Det er VIGTIGT at have med i sin planlægning og budget. 

 Skifter du studie, skal du ind og afmelde din SU fra dit gamle studie og søge om SU for dit nye studie. 

Har du søgt SU-lån og vil søge dette til dit nye studie, skal du ind og have godkendt din låne plan igen. 

Du kan altid læse mere om SU ved at besøge su.dk. Her kan du finde svar eller tage kontakt, hvis ikke du fandt svaret på dine spørgsmål her på siden. 

Related Post

leave a Comment