Bolig

Find et sted at bo som studerende

Posted On
Delt af MereSU

Er du kommet ind på drømmestudiet, eller vil du flytte til en af storbyerne, men synes det er svært at finde et sted at bo? Bare rolig, vi vil her guide dig igennem processen, og vise dig de bedste steder at finde tag over hovedet. Kender du til punkt nr. 3? 

Ungdomsboliger/Kollegier

Et valg mange tager er at bo på et kollegie. Dette er ofte et billigere valg, da det ofte er styret af kommunen. De vælger dog ofte dem der kommer udefra, så skal du studere i den by du allerede bor i, er der ikke meget at hente her. Men kommer du ude fra, kan du ofte finde værelser til under 3500,- om måneden. Det kræver dog ofte, at du deler toilet, eller køkken med andre. Du vil tit få muligheden for at få et par kogeplader på værelset, og en vask, men skal du bruge ovn, eller ordenlige faciliteter, skal du ud fra værelset. 

For at søge om et kollegie værelse, skal du ind på bestemte sider, alt efter hvilken by du vil søge i. Se listen herunder, eller brug en overordnet guide: https://findkollegie.dk   

København: 
https://www.kollegierneskontor.dk
https://kbh-kollegier.dk

Aarhus:
https://ungdomsboligaarhus.dk
http://www.kollegiekontoret.dk

Odense: 
https://www.kollegieboligselskabet.dk
https://www.studiebolig-odense.dk

Aalborg: 
https://www.aku-aalborg.dk/dk/ansoeger/kollegie-og-ungdomsboliger/

Udlejningsportaler

Udlejningsporter samler udlejere fra mange forskellige områder, af forskellige typer. Der er de privateudlejere, boligforeninger og investeringsejendomme, hvor du kan finde lejeboliger. Disse er typisk dyrere end kollegier, men du får en reel lejlighed, med eget køkken og badeværelse. Det vil også være muligt at finde en 3 eller 4-værelses, og dele lejligheden med venner eller nogle du ikke kender. 

Du skal dog være opmærksom på at privateudlejere og nogle udlejningsselvskaber, kan tage for meget i husleje, men det findes der heldigvis en løsning på, hvilket du kan læse om i vores guide her: [Guide til for høj husleje link]

Landsdækkende boligportaler: 
Danmarkbolig.dk
Boligpartal.dk
Boligbasen.dk
Boliga.dk
DBA.dk
Guloggratis.dk
Find-lejeboliger.dk
Akutbolig.dk
Lejebolig.dk

Find Roomie

En god måde at finde et sted at bo, og evt. spar penge på husleje, er ved at finde en roomie at dele huslejen med. Dette er især oplagt, hvis du er socialt anlagt og/eller lige er flytte til en ny by og gerne vil have venner. Skal du på roomie jagt, er der to situationer. Du finder en større lejlighed med minimum 2 dele venlige værelser. Herefter opretter du dig på fx Findroomie.dk og leder efter en roomie. Eller også har du ikke et sted at bo, og du søger derfor selv efter en roomie på findroomie.dk. 

Fordelene ved dette er, at det ofte kan være nemmere at få fat i en større lejlighed, fordi 1-værelses hurtigt forsvinder, og mange par er på udkig efter 2-værelses. 

Vi synes især denne mulighed er interessant, fordi du får noget socialt og hyggeligt ud af det, og samtidig kan få et godt sted at bo.

Facebook grupper

Mange boligudlejere og roomates der søger en lejer af et værelse, søger også ofte til facebook. Her rammer de et aktivt publikum og kan hurtigt få afsat en bolig. Venner henviser venner, og man skal være hurtig, for at nå at sige ja til de gode tilbud. Dette kan dog godt lade sig gøre, bl.a. ved at slå notifikationer til, for opslag på gruppen. Du kan også selv gå aktivt ud, lave et opslag hvor du beskriver hvad du søger. Dette vil øge dine chancer. 

Hver by, har deres egen populære Facebook gruppe. Så du skal finde den by du skal studere i, eller vil bo i. Der kan finde flere grupper i hver by, men vi har samlet de mest populære her:

København –> https://www.facebook.com/groups/LedigeLejlighederKBH/ og https://www.facebook.com/groups/LejlighederKBH/

Aarhus –> https://www.facebook.com/groups/minlejeboligaarhus/

Odense –> https://www.facebook.com/groups/425543374211839/

Aalborg –> https://www.facebook.com/groups/274548059126/

Er din by ikke på listen? Prøv at søg på byens navn efterfulgt af ’lejligheder’ ’leje og udleje’ eller ’lejebolig’

Øg dine chancer for at få boligen:

Der er rift om de billige boliger til studerende, så hvordan skiller du dig ud, når du søger og øger dermed dine chancer for at få den ønskede bolig? Over 75% af alle boligansøgninger bliver afvist eller henvist til andre boliger, men er det så svært at finde en billig bolig som mange tror og hvorfor er især udenlandske studerende bedre til at få boliger end danske? Hvis du ikke ved, hvordan du ansøger en bolig korrekt, kommer du hurtigt bagud på point.

Lad ikke mor og far søge for dig

Der er desværre mange, som lader sine forældre hjælpe med boligsøgningen. Det kan være med de bedste intentioner om at hjælpe, men for udlejeren i den anden ende virker det ganske enkelt langt mere seriøst, hvis du selv tager kontakt. Er der mange henvendelser bliver forældre sorteret fra som nogle af de første.

Gå til de professionelle udlejere

Det kan være risikabelt at leje et værelse eller en hel lejlighed fra en privatperson, da der desværre er mange eksempler på svindlere, der udnytte desperate unge mennesker på boligjagt. Derfor kan det være en fordel at gå til de professionelle ejendomsudviklere, hvor du er garanteret en seriøs proces og korrekt kontrakt. Der er udbydere som Propstep, som har specialiseret sig i at udleje boliger fra professionelle ejendomsudviklere. Find ungdomsboliger på Propstep. Der findes også mange andre, det er bare med at søge sig frem til dem, i den by du ønsker at bo i. 

Lav en motiveret ansøgning

Da det handler om at skille sig ud, så er den klare anbefaling at du bruger tid på at lave en rigtig god ansøgning, når du henvender dig vedrørende en ledig lejebolig. Du skal overbevise udlejeren om, at du er den bedste lejer de kan få og du passer bedst til boligen. Det er lidt ligesom at søge job – det dur ikke at være for kedelig og generisk. Forestil dig i stedet, at du søger dit drømmejob og giv den fuld gas.

Det er vigtigt at beskrive hvem du er som person, noget om din økonomi og hvorfor du er en stabil betaler. Sørg også for at have sat dig 100% ind i udlejers krav, eksempelvis til rygning eller husdyr.

Bred din søgning ud

De centralt placerede boliger, der er til at betale, vil der altid være stor kamp om. Overvej derfor om du kan være lidt mindre kræsen i din søgning og eksempelvis acceptere, at du ikke kommer til at bo midt på Vesterbro i København, men måske kigger lidt ud i forstæder som Herlev, Brønshøj, Albertslund. Her vil dine chancer være markant bedre og du kan givetvis spare nogle penge, som kan mere end dække for eventuelle transportomkostninger.

Related Post